Produk Panel
Kesan kayu/nisbah gipsum dan
ketumpatan keatas ciri kekuatan ikatan gipsum papan serpai
daripada batang
kelapa sawit
Rahim, S. and Khozirah, S.
Kajian
ini dilakukan untuk mengetahui kesan nisbah kayu/gipum dan ketumpatan
yang berbeza ke atas ciri-ciri kekuatan papan serpai ikatan gipsum yang
dihasilkan daripada batang kelapa sawit. Tiga lapisan papan ikatan
gipsum telah disediakan daripada batang kelapa sawit dan telah diuji
untuk ciri-ciri kekuatan. Tiga nisbah kayu:gipsum (1:2.5, 1:3 dan 1:3.5)
telah digunakan dan ketumpatan papan adalah berbeza-beza di antara 1000
dan 1300 kgm-3. Partikel kelapa sawit tidak dirawat terlebih dahulu dan
tiada bahan kimia perencat ditambah di dalam campuran kayu:gipsum. Papan
dengan ketumpatan yang minimum 1150 kgm-3 dan nisbah kayu:gipsum 1:2.5
mempunyai ciri-ciri kekuatan yang setanding dengan papan serpai ikatan
gipsum yang komersial. Sifat-sifat kekuatan papan serpai ikatan gipsum
secara amnya telah bertambah baik dengan penambahan ketumpatan dan
nisbah gipsum kepada kayu.
|